Intuïtief eten, misschien heb je er al eens over gehoord. Wat houdt het in en hoe kun je het toepassen in je leven? In deze blog leg ik dit uit en vertel ik hoe intuïtief eten ervoor kan zorgen dat je gaat afvallen en nog belangrijker: dat jij nooit meer aankomt! 

Wat is intuïtief eten? 

Intuïtief eten houdt in dat je eet zonder regels en restricties. Er is geen verboden voeding. En je bepaalt zelf waar, wanneer, en hoeveel te eet. Je gaat vertrouwen op de signalen die jouw lichaam je geeft. Dit klinkt rustgevend, en logisch. Maar veel mensen zijn bang dat ze ‘helemaal losgaan’ wanneer ze intuïtief gaan eten en hun eetregels loslaten. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder! 

Kenmerken van intuïtief eten 

Intuïtief eten is geen hype, het is in 1995 ontwikkeld, door Evelyn Tribole en Elyse Resch. In hun boek Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach delen zij al de 10 principes van intuïtief eten. Allemaal wetenschappelijk onderbouwd. 
Dit zijn de kenmerken van intuïtief eten:

  • Er zijn geen ‘eetregels’
  • Er is geen verboden voeding
  • Geen stress of angst rondom eten meer voelen
  • Geen schuldgevoel ervaren na het eten van bijvoorbeeld een reep chocolade
  • Flexibel kunnen zijn met eten
  • Genieten van alles wat je eet
  • Je honger- en verzadigingssignalen goed aanvoelen
  • Je maakt je eigen keuzes en luistert naar wat je lichaam nodig heeft 

Alle eetregels overboord met intuïtief eten

Toch is intuïtief eten voor veel mensen lastig. De kans is groot dat je als kind voor het laatst echt op gevoel hebt gegeten. Maar misschien moest jij altijd je bord leegeten, voor je een toetje kreeg. Misschien heb je veel diëten geprobeerd waardoor je denkt in goed en fout. Intuïtief eten zorgt ervoor dat je hoofd rust krijgt, omdat je voeding niet meer hoeft te labelen. Je bekijkt voeding op een andere manier. Hoe voedzaam is deze keuze? Wat brengt deze voeding mij? Heb ik hier trek in? Geeft het me energie? Welke keuze wil ik nu maken?



Jouw lijf weet perfect wat jij nodig hebt! 

Juist door met je hoofd te denken wordt het onmogelijk om deze signalen nog op te vangen en ernaar te handelen. We baseren onze voedingskeuzes op allerlei eetregels die goed voor ons zouden zijn. Dit zorgt ervoor dat je niet luistert naar wat jouw lijf nodig heeft, maar wat een ander of schema je zegt. Door dit dieetdenken krijg je ook cravings naar minder voedzaam eten, juist omdat je het niet mag van jezelf. Daardoor kan jouw lichaam jou niet meer vertellen wat het écht nodig heeft. Maar het is zeker mogelijk om dit te herstellen. Als je gewend bent om heel streng te zijn met eten, dan is het even wennen dat je alles weer mag eten. Misschien sla je ook eventjes door. Maar je zult merken dat juist door deze relaxte houding je een keuzevrijheid gaat voelen. De verboden lading gaat eraf. Je voelt ineens... ‘’hey... ik mag chocolade, maar ik kies nu voor dat bakje aardbeien omdat mijn lijf energie nodig heeft.’’ Je lichaam zal ervoor zorgen dat jij je ‘set point weight’ bereikt. Dit is het gewicht waarop jouw lichaam in goede fysieke conditie verkeert. Ook je hormonen en verbranding gaan zich aanpassen. Je lijf wil van nature rond dit ‘perfecte gewicht’ blijven. Dat heeft even tijd en training nodig, en juist daar help ik je graag bij in de Transformatie cursus

Starten met intuïtief eten

Wanneer je start met intuïtief eten kan het zijn dat je even helemaal losgaat met chocolade, chips, koekjes, en alles wat je van je dieet niet mocht eten – je hebt hier immers cravings naar. Maar geloof mij: hierna vindt je lichaam haar balans. Je hebt namelijk niet elke maaltijd zin in minder voedzaam eten. Juist dieetgedachten zorgen ervoor dat je dat soort keuzes te vaak wil maken. Wanneer je die gedachten mag loslaten, ga je een enorme keuzevrijheid voelen. Dat is wat elke Lazyfitgirl op een gegeven moment ervaart! 



‘’Ik vond het intuïtieve eten in het begin mega spannend. Jarenlang had ik eetregels, maar ook eetbuien waarmee ik deze steeds brak. De eerste keren dat ik weer een Magnum at voelde ik me schuldig. Ik mocht van mijzelf alleen perenijsjes eten. Maar ik merkte dat ik steeds makkelijker voedzame keuzes maakte. Heel veel minder voedzaam eten, doet we weinig meer. De cravings zijn eraf. Die Magnum: daar geniet ik nu van zonder schuldgevoel, ik kan het zonder moeite bij één laten en daarna heb ik van nature trek in weer wat voedzaams.’’ 
-    Sanne, Lazyfitgirl cursist. 

Intuïtief eten en afvallen

Doordat voedzaam en gezond eten je lichaam veel energie geeft, zal je lijf daar vanzelf meer van willen. Je lijf gaat vragen naar een goed gevulde salade, een volkorenbroodje of een heerlijke ontbijtbowl. Het is bewezen dat intuïtief eten bijdraagt aan een gezonde relatie met eten. Hoe meer je gaat oefenen om dieetgedachten af te leren, hoe makkelijker jij relaxt kan leren omgaan met eten en je kan aanvoelen waar je écht trek in hebt. Je lost zo de hoofdhonger op, en de maaghonger leer je aanvoelen en voeden. Het is echt meer dan de moeite waard om intuïtief te leren eten, om zo je ideale gewicht te bereiken en te behouden. Lees ook mijn eerdere blog rondom intuïtief eten en bekijk de gratis Webinar

Lees ook deze interessante artikelen van Lazyfitgirl: