De prijzen voor voedingsmiddelen worden nog weleens gebruikt als excuus om ongezonde keuzes te maken. Er wordt dan gezegd dat ongezond eten goedkoper is dan gezonde voedingsmiddelen, maar dat is een groot misverstand: gezond eten hoeft niet duur te zijn. Met de juiste strategieën kun je gezonde voedingskeuzes maken zonder je budget te overschrijden. Gebruik bijvoorbeeld deze zes betaalbare voedingstips die je helpen om gezond te eten en geld te besparen.

Betaalbare alternatieven gezond eten

1.     Maak een boodschappenlijstje

Het helpt om goed te plannen. Voordat je naar de supermarkt gaat, plan je je maaltijden voor de week en maak je een boodschappenlijstje op basis van wat je voor die maaltijden nodig hebt. Door vooraf te plannen, voorkom je impulsieve aankopen en verspilling van voedsel. Kies voor recepten met betaalbare ingrediënten en koop seizoensgebonden groenten en fruit voor de beste prijzen.

2.     Koop groot in als er aanbiedingen zijn

Let bij het maken van je boodschappenlijstje ook op de aanbiedingen. Misschien lijkt het voordeliger om slechts één pak rijst te kopen, maar wanneer de rijst in de aanbieding is, is het de moeite waard om meer te kopen. Koop voedingsmiddelen zoals rijst, bonen, pasta, en ingevroren groenten in bulk om geld te besparen op de lange termijn. Maak daarbij gebruik van aanbiedingen en kortingen op gezonde producten. Houd de reclamefolders van supermarkten in de gaten en koop grotere hoeveelheden van items die vaak worden gebruikt wanneer ze in de aanbieding zijn. Het is wel een kunst om hierbij niet te overdrijven: inslaan voor jaren heeft geen zin, dus bedenk wat je de komende maanden kunt gebruiken. Anders heb je voor je het weet een voorraadkast vol producten die over de datum zijn.

3.     Zet de diepvries slim in

Bespaar tijd en geld door meer van maaltijden te koken dan je nu nodig hebt en de restjes in te vriezen voor later gebruik. Dit bespaart niet alleen geld, maar zorgt er ook voor dat je altijd gezonde opties bij de hand hebt, zelfs op drukke dagen. Denk aan stoofschotels, soepen, en curry's die gemakkelijk in te vriezen zijn en opnieuw op te warmen. Dit is ook een handige manier om te voorkomen dat je na een dag lang werken naar verkeerde keuzes grijpt. Je hoeft dan niet je heil te zoeken bij een thuisbezorgde, vaak ongezonde maaltijd, maar warmt iets lekkers en gezonds op uit de vriezer.

4.     Kies seizoensgebonden producten

Seizoensgebonden, lokale producten zijn vaak goedkoper en smaakvoller dan hun geïmporteerde tegenhangers. In de supermarkt is volop groente en fruit van het seizoen te vinden. De voedingsmiddelen van een bepaald seizoen zijn in dat specifieke seizoen ook vaak in de aanbieding. Hierdoor worden ze extra voordelig. Je kunt daarnaast ook overwegen om op zoek te gaan naar lokale boerenwinkels die eigen producten verkopen. Door seizoensgebonden te eten, ondersteun je ook lokale boeren en verminder je je ecologische voetafdruk. Het is dus een duurzame keuze.

Watermeloen

5.     Gebruik plantaardige eiwitbronnen

Een mens heeft eiwitten nodig. Vlees bevat veel eiwitten, maar tegelijkertijd is dat een vrij duur voedingsmiddel. Ook is het een duurzamere keuze om wat minder vaak voor vlees te kiezen. Er zijn prima plantaardige eiwitbronnen, die goedkoper zijn dan vlees en vis. Denk bijvoorbeeld aan bonen, linzen, tofu en eieren. Voeg deze voedzame ingrediënten toe aan je maaltijden om je eiwitinname te verhogen en geld te besparen. Experimenteer met vegetarische gerechten en ontdek nieuwe smaken en texturen. In de supermarkt kun je veel kant-en-klare vleesvervangers vinden, maar je kunt ook zelf experimenteren met bijvoorbeeld tofu of tempeh. Dit zijn producten op basis van sojabonen, waarmee je goed kunt variëren.

6.     Voorkom voedselverspilling

Verspil geen voedsel en maak optimaal gebruik van wat je hebt. Bewaar restjes in luchtdichte containers en gebruik ze voor je lunch of als ingrediënten voor nieuwe maaltijden. Gebruik ook delen van groenten die vaak worden weggegooid, zoals broccoli-stelen en bietenbladeren, om geld te besparen en voedingsstoffen toe te voegen aan je maaltijden. Wist je bijvoorbeeld dat het donkergroene gedeelte van prei juist veel smaak geeft? Niet weggooien dus! Door te letten op zulke dingen voorkom je voedselverspilling en tegelijkertijd jezelf verrassen met nieuwe smaken.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Aldi. Lees hier mijn disclaimer.