6 tips om minder te snoepen en snaaien!
Anki | Laatste update: 18-04-2023
Anki | Laatste update: 18-04-2023
Is het volgende voor jou herkenbaar? Je wilt wat kilo’s kwijt en neemt je voor om overdag en ’s avonds minder te snoepen en snaaien. Je doet je best om gezonde maaltijden te bereiden en zorgt voor voldoende fruit in huis. Dit gaat een paar dagen goed, maar vooral in de middagen en avonden ga je na een tijdje weer voor de bijl. Denk aan een traktatie van die ene collega, de pot met snoep op je werk, of iets lekkers bij het televisie kijken. Waarom lukt het niet om dat lekkers te laten staan?
Als je ongemerkt vaak blijft snaaien, dan heeft dat vaak verschillende oorzaken.
1. Je gaat snaaien omdat afvallen een wens is, maar je hebt er te weinig focus op.
2. Je hebt geen gezonde alternatieven voor het snaaien, waardoor je het blijft doen.
3. Je snoept tijdens andere activiteiten waardoor je pas achteraf denkt: dat wilde ik eigenlijk niet eten.
Wij mensen zijn onbewuste wezens. Zo gaat maar liefst 95% van ons gedrag op de automatische piloot. Snaaien dus ook, waardoor we onbewust meer eten dan we denken. Denk maar eens aan het programma “Secret Eaters”. Snoep jij vaak tijdens het werken, eet je snel iets van de kinderen op, zit dat koekje bij de koffie voor je er erg in hebt al in je mond, of snaai je vaak gedachteloos tijdens het tv-kijken? Dan wordt het tijd om bewuster te gaan eten. Om je te helpen met minder snoepen en snaaien hebben we zes handige tips voor je op een rijtje gezet.
Neem jezelf voor om niet meer staand te eten. Ga dus niet in de keuken uit een verpakking staan te eten, en eet ook niet even snel iets op de fiets of tussendoor. Probeer vanaf nu tijd te nemen om rustig te eten terwijl je zit.
Wist je dat je brein nauwelijks opslaat dat je hebt gegeten wanneer je dat doet tijdens het tv-kijken of werken? Focus dus op wat je eet en neem eetpauzes. Presenteer het leuk, ga ervoor zitten en neem de tijd. Dit klinkt logisch, toch doen we dit heel vaak niet.
Focus je tijdens het eten op al je zintuigen. Hoe ziet je maaltijd eruit? Wat ruik je? Wat proef je? Door dit te doen, ga je nog bewuster eten. En zo leer jij jezelf aan om van eten een bewuste activiteit te maken, waardoor je minder snel gedachteloos gaat snaaien.
Snaai jij juist tijdens sociaal contact? Dan kan dat komen omdat je jezelf geen houding weet te geven. Eten is dan een manier om iets te doen te hebben, waarnaast het ook een gewoonte kan zijn. Wees je hier bewust van en bedenk wat je daarin anders zou willen.
Pak een leeg vel papier en schrijf eens uit wanneer je in de week snoept als gewoonte. Bijvoorbeeld in de auto, op je werk of uit beleefdheid bij een ander op bezoek. Noteer daarnaast door welke gewoonte je dit snaaien zou willen vervangen. Een gewoonte vervangen is namelijk makkelijker dan een gewoonte afleren.
Zet die pot met snoep of trommel met koekjes uit het zicht, en vervang deze door een fruitschaal of schaaltje met snoepgroenten neer te zetten. Dit klinkt als een open deur, maar het is zeer effectief. Vanuit ons geautomatiseerde gedrag pakken we bij trek namelijk vaak wat voorhanden is. Zorg er dus voor dat dit gezonde alternatieven zijn.
Oefen je al een tijd met deze tips, maar lukt het je niet om minder te snoepen en snaaien? Dan is hoofdhonger de oorzaak. Dit wordt ook wel emotie-eten genoemd en is een drang om te eten terwijl je geen echte trek hebt. Snaaien voelt dan niet als gewoonte maar als noodzaak. Deze eetdrang is zo sterk dat het je niet lukt om ermee te stoppen. Om dit type snaaigedrag effectief af te bouwen raad ik je mijn Transformatie Cursus aan!
Tijdens mijn Transformatie Cursus leer ik jou een gezonde relatie met eten te creëren. Je gaat eten niet langer zien als beloning en je gaat actief aan de slag met je mindset, waardoor je eten niet langer nodig hebt om je goed te voelen. Het resultaat? Je gaat afvallen zonder een dieet te hoeven volgen!
Ook interessant: