In de hectiek van het dagelijks leven is het gemakkelijk om in ongezonde eetpatronen te vervallen. Tussen werk, sociale verplichtingen en gezinsleven schiet tijd voor jezelf er vaak bij in. Dit leidt vaak tot snaaibuien en dieetgedachten. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om af te vallen zonder dieet, puur door mindful te eten?

Mijn naam is Anki Willemsen, voedingsexpert en ik ben 25 kilo afgevallen door te stoppen met diëten en naar mijn lijf te leren luisteren. Hieronder deel ik een 8-stappenplan waarmee je kunt beginnen met mindful eten en zo blijvend gewicht kunt verliezen.

1. Neem de tijd voor elke maaltijd

Het klinkt simpel, maar neem echt de tijd om van je maaltijden te genieten. Dit betekent niet eten terwijl je aan het werk bent of voor de televisie zit. Zet je telefoon op stil en concentreer je volledig op je eten. Door met je volle aandacht te eten, zul je merken dat je sneller vol zit en minder snel geneigd bent om te overeten. Om je te helpen focussen kun je voor elke maaltijd starten met drie keer diep in- en uitademen. 

mindful drinken

 

2. Luister naar je lichaam

Leer de signalen van je lichaam te herkennen. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je vol zit. Dit kan lastig zijn in het begin, vooral als je gewend bent om te eten op vaste tijden, uit emotie of uit gewoonte. Je bord hoeft niet meer leeg. Probeer het honger- en verzadigingsgevoel te herkennen en eet alleen wanneer je lichaam daarom vraagt.

buiten mediteren

 

3. Eet langzaam en kauw goed

Door langzaam te eten en goed te kauwen, geef je je lichaam de tijd om signalen van verzadiging te sturen. Wist je dat het 20 minuten kan duren voor je verzadiging voelt? Dit kan helpen om minder te eten en meer van je maaltijd te genieten. Probeer elke hap minstens 20 keer te kauwen en leg je bestek neer tussen elke hap.

gezond mindful eten

 

4. Herken je emoties

Veel vrouwen eten uit emotie; stress, verveling, verdriet of zelfs blijheid. Het is belangrijk om te leren onderscheiden tussen emotionele honger en fysieke honger. Houd een dagboek bij waarin je noteert wat je eet en hoe je je op dat moment voelt. Dit kan helpen patronen te herkennen en andere manieren te vinden om met je emoties om te gaan. Jezelf leren voeden zonder eten noem ik dat. Dit leer ik jou aan de hand van allerlei oefeningen en tools in de Transformatie Cursus

mindful eten cursus

 

5. Maak voedzamere keuzes 

Focus op voedzame keuzes die je lichaam voeden en energie geven. Denk aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Deze voeding helpt je om langer verzadigd te blijven en verminderen de drang naar ongezonde snacks en snel eten. Helaas is slechts 20% van wat je in de supermarkt vindt, gezond voor je. Wil je deze gezonde keuzes leren herkennen? Volg dan mijn cursus in labels leren lezen

gezond tussendoortje

 

6. Plan je maaltijden

Een goed geplande maaltijd voorkomt impulsief en ongezond eten. Maak een weekmenu en doe boodschappen met een lijst. Dit bespaart tijd en helpt je om gezonde keuzes te maken. Bereid maaltijden voor zodat je altijd een gezonde optie bij de hand hebt, zelfs op drukke dagen. Je maaltijden plannen doe je met de Lazyfitgirl leefstijl planner

mindful eten klaarmaken

 

7. Oefen dankbaarheid

Begin elke maaltijd met een moment van dankbaarheid. Dit kan zo simpel zijn als even stil te staan bij het feit dat je een voedzame maaltijd voor je hebt. Dit helpt je om meer waardering te hebben voor je eten en bewuster te genieten van elke hap.

8. Blijf lief voor jezelf 

Veranderingen in je eetgedrag kost nu eenmaal tijd en véél geduld. Het is normaal om soms terug te vallen in oude gewoonten. Wees lief voor jezelf en geef niet op. Mindful eten is een proces en elke stap die je zet, hoe klein ook, brengt je dichter bij je doel.

Mindful eten kan een krachtige manier zijn om af te vallen en een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Door deze 8 stappen te volgen, kun je leren luisteren naar je lichaam, emotioneel eten verminderen en genieten van je maaltijden zonder schuldgevoel. Begin vandaag nog met deze stappen en ontdek hoe je zonder dieet kunt afvallen en je weer fit en energiek kunt voelen. Wil jij serieus aan de slag met afvallen en weer leren luisteren naar je lijf? In de Lazyfitgirl Methode leer ik jou om te werken met de hongerschaal. Daarmee val je af zonder dieet!