Angst om aan te komen? Dit zijn de gouden tips!
Anki Willemsen | Laatste update: 03-05-2024
Anki Willemsen | Laatste update: 03-05-2024
Veel mensen voelen een angst om aan te komen als zij stoppen met hun dieet. We weten al jaren dat diëten niet werken op de lange termijn. We weten dat 95 procent van de mensen het gewicht weer aankomt, en vaak nog wat kilo’s extra. Toch blijft het voor veel mensen verleidelijk om steeds weer op dieet te gaan of te eten volgens bepaalde eetregels. Denk aan koolhydraatarm eten, het keto dieet, Paleo, Sonja Bakker, het oerdieet, Cambridge, weight watchers of het volgen van een voor jou opgesteld eetschema.
Alles wat voor jou wordt bepaald, valt onder een dieet. Je moet je eraan houden. En het voelt als volhouden. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en werkelijk met elk dieet kun je afvallen, maar kom je weer aan. Toch voelt het spannend, vooral als je al jaren probeert af te vallen om het diëten los te laten. Geldt dat voor jou ook? De dieetindustrie wordt daar natuurlijk heel blij van, want zo blijf jij klant. Je wordt afhankelijk gemaakt van het punten tellen, fitpoints moeten verdienen of het tellen van calorieën en het afwegen en noteren van alles wat je eet. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit zijn of haar leven lang wil doen. Toch kiezen mensen er massaal voor. Hoe komt dat eigenlijk?
Het heeft te maken met onze behoefte aan duidelijkheid. Eet dit en je valt af. Volg dit schema en je valt af. Je hoeft zelf niet na te denken. Daarnaast voelen we ons onzeker want we hebben al zoveel geprobeerd. Hoe fijn is het als een ander dan bepaalt wat jij moet doen. Dan is het niet jouw verantwoordelijkheid. Dan wordt je eetpatroon voor jou bepaald.
Wanneer een dieet niet werkt geven we onszelf de schuld. Want het lukte je immers niet om je eraan te houden. Maar weet dat diëten voor niemand werken. Het ligt dan ook niet aan jou, maar aan dat stomme dieet! Aan de verkeerde benadering.
Tegelijkertijd zijn diëten vaak gebouwd op het strijdmodel van voldoende discipline hebben. En als je faalt dan ben je een zwakkeling. En falen gebeurt altijd, want ons brein is niet gebouwd op iets dat voelt als volhouden. Ons brein werkt op gewoontes en routines. Daarom val je ook steeds terug in oude ongezonde gewoontes zodra je de focus op je dieet verliest. Daarnaast wil de dieetindustrie graag dat jij baalt van je uiterlijk. Dat zou dan een motivatie moeten zijn om wat aan jezelf te doen. Dus stel je hebt overgewicht dan zou het goed zijn om in de spiegel te kijken en te walgen van jezelf, want dan wil je graag verandering. Helaas werkt deze ‘’haat motivatie’’ niet op de lange termijn.
Als je niet houdt van jezelf dan is het namelijk onmogelijk om beter voor jezelf te gaan zorgen. Je kan hooguit een paar weken streng zijn. Daarna zul jij jezelf eerder verwaarlozen wanneer je zo negatief denkt over je eigen lichaam of doorzettingsvermogen. Je kunt niet goed voor iets zorgen, als je er niet van houdt, onmogelijk! Het is dus super belangrijk om van jezelf te leren houden zoals je nu bent. Want juist dan kun je in kleine stapjes een gezonde relatie met eten opbouwen en blijvend afvallen zonder dieet.
Angst om jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben. Angst om je lijf te accepteren mét al haar imperfecties. Om volledig van jezelf te houden zoals je NU bent. Je lijf te omarmen en ervan te houden... écht van jezelf te houden. Je bent bang om dan niet af te vallen en teveel te eten, “los te gaan”, te snaaien, te snoepen en de grip op jezelf te verliezen. En je bent bang dat jij jezelf niet meer in de hand hebt als je van jezelf leert te houden. Je bent bang dat als jij jezelf volledig accepteert, je niet meer de motivatie hebt om af te vallen.
En die angst is terecht! Want jou is altijd aangeleerd om de motivatie om af te vallen vooral te halen uit walgen en balen van jezelf om vervolgens “de knop weer om te zetten”. Jou is geleerd dat je alleen kunt afvallen door steng te zijn en jezelf keihard te veroordelen. Schop onder je kont! En zo is het toch eerder weleens gelukt? Alleen is de “als ik mijzelf maar genoeg veroordeel en haat voor de spiegel” motivatie geen blijvende. (triggert het juist eetbuien)
De angst is ook terecht omdat je eten ooit aan (zelf)liefde hebt gekoppeld. Dus logisch dat jij jezelf niet durft lief te hebben, want dan lukt het toch niet meer om “streng” te zijn?
Lieve jij... eten is geen liefde. Je gebruikt eten om je even beter te voelen. En jij gaat juist beter voor jezelf kunnen zorgen als je van jezelf leert te houden. Een blijvende motivatie. Het zal ervoor zorgen dat jij je geluk of zelfliefde niet meer ophangt aan een streefgewicht, complimenten of perfecte maat in de toekomst. Maar het mag ervaren in het hier en nu. We gaan op zoek naar andere vormen van liefde. Troosten en belonen zonder eten. Je emoties mogen doorvoelen. Een proces van afvallen vanuit zelfliefde. Het ligt niet aan een gebrek aan zelfdiscipline of wilskracht. Het ligt aan je mindset en een gebrek aan vertrouwen in jezelf. In deze masterclass leg ik meer uit over het ontstaan en oplossen van eetbuien.
In de Transformatie cursus ga je aan de slag met strategieën om te werken aan zelfliefde en vanuit daar mooie stappen te zetten. Stappen die je zelf bepaalt. Want alleen keuzes die je zelf maakt zijn voor de rest van je leven. Alleen met een eetpatroon dat jij zelf vormgeeft zal jij blijvend afvallen. Ik geef jou alle kennis, en de eetswitches, en jij bepaalt welke jij wilt toepassen.
Inmiddels zijn er al duizenden Lazyfitgirls die de kracht van afvallen uit zelfliefde en het trainen van de Lazyfitgirl mindset hebben ontdekt. Hier kun je een aantal mooie ervaringsverhalen lezen.