De overgang en aankomen: wat kun je eraan doen?
Anki Willemsen | Laatste update: 12-03-2024
Anki Willemsen | Laatste update: 12-03-2024
Die kilo’s blijven steeds sneller ‘’plakken’’ en je kleding past niet meer. Je bent echt niet heel anders gaan eten, maar toch merk je dat je buik, benen en billen dikker zijn geworden.
De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke levensfase die vrouwen doorgaans ervaren tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Soms komen vrouwen vervroegd in de overgang door een ziekte of medicatie. De overgang brengt een reeks fysieke en hormonale veranderingen met zich mee die vaak gepaard gaan met gewichtstoename. In deze blog ga ik dieper in op de relatie tussen de overgang en gewichtstoename, en geef ik praktische tips om deze periode gezond en fit door te komen. Kun je aankomen en dat buikje voorkomen? Jazeker! Maar je moet er wel wat voor doen.
Mijn naam is Anki, voedingsdeskundige en founder van de Lazyfitgirl Methode. In deze methode volg je 6 simpele stappen om voedzamer te gaan eten en daarmee val jij af zonder dieet. Deze methode is voor alle leeftijden en wordt ook succesvol gevolgd door dames in de overgang.
Tijdens de overgang neemt de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron geleidelijk af. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de regulatie van de stofwisseling en de verdeling van vet in het lichaam. De afname van deze hormonen kan leiden tot veranderingen in de manier waarop het lichaam vet opslaat en verwerkt, wat op zijn beurt zorgt voor die vervelende extra vetrolletjes.
Een vertraging van de stofwisseling is een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang. Dit betekent dat het lichaam minder calorieën verbrandt, zelfs bij dezelfde activiteiten og beweging als voorheen. Blijf je precies hetzelfde eten ( je bent immers een gewoontedier!) dan kom je langzaam aan.
Vrouwen ervaren vaak een toename van visceraal vet, dat zich rond je buik ophoopt. Dit type vet wordt geassocieerd met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten. Het kan heel veel vervelend zijn als je ineens een dikkere buik krijgt en je kleding niet meer lekker zit.
Schommelingen in hormonen kunnen leiden tot veranderingen in eetlust en hongergevoel. Sommige vrouwen merken op dat ze meer trek hebben in calorierijke voedingsmiddelen. Dat zijn vaak bewerkte producten waarin veel suiker en/of vet zit.
Veel vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de overgang, wat kan leiden tot vermoeidheid en veranderingen in eetgedrag. Slecht slapen kan ook een nadelig effect hebben op je vetverbranding, net als stress.
‘’In oktober 2019 was ik het zat, ik was te zwaar en daar moest wat aan veranderen. Geen dieet, geen voorgeschreven menu, geen producten die moeten of niet mogen maar je normale eetpatroon switchen naar gezondere producten en maaltijden. Dankzij het volgen van de Lazyfitgirl Methode ben ik vele kilo’s afgevallen, met name op mijn buik en armen. Mijn huid is ook veel gladder en ik voel me vooral veel fitter!’’
Wil jij net als Jolanda weer genieten van wat je eet, terwijl je afvalt? Ga dan de transformatie aan!
Kies voor een eetpatroon dat rijk is aan volle granen, magere eiwitten, gezonde vetten en veel groenten en fruit. Helaas is gezond eten alleen niet genoeg, het leidt niet direct tot afvallen of niet aankomen. Daarom focus ik mij in de Lazyfitgirl Methode op keuzes die ook echt bijdragen aan afvallen in vetmassa.
Let op portiegroottes en luister naar je lichaam wanneer het aangeeft dat het voldoende heeft gegeten. In de Lazyfitgirl Methode leer ik jou werken met bewust genietmomenten wanneer je juist eet wat je het allerlekkerste vindt, maar dat wel heel bewust doet. Je gaat in de basis bijvoorbeeld minder suiker eten, maar kiest wel in het weekend voor een taartje of chocolade dat jij een 10 waard vindt. Door minder suikers te eten en meer vezels en eiwitten blijft je bloedsuikerspiegel in balans waardoor je minder last hebt van cravings naar suiker en vet.
Je hoeft niet als een gek te sporten, 95% van afvallen zijn echt je voedingskeuzes. Maar blijf wel in beweging. Zowel cardio- als krachttraining kunnen helpen om de stofwisseling te stimuleren en spiermassa te behouden. Begin eens met regelmatig stevig doorwandelen.
Stress kan aankomen verergeren. Dat heeft met de invloed van stress op jou hormonen te maken. Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie, mindfulness of diepe ademhalingsoefeningen. Maar lezen of wandelen in de natuur zijn ook mooie opties. Net als je telefoon vaker wegleggen en vaker nee zeggen.
Zorg voor een goede slaapomgeving om slaapproblemen te voorkomen. Een ontspannende avondroutine draagt hier aan bij. Probeer een uur voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm te kijken. Voldoende slaap heeft een positieve invloed op je eetgedrag en algehele gezondheid.
Noteer je eetgewoonten, activiteiten en stemming om inzicht te krijgen in eventuele patronen die aankomen kunnen beïnvloeden. Heb je vaak last van snaaibuien? Schrijf dat eens uit hoe je dag verliep. Zo kun je de oorzaak vinden en daar wat aan doen. ‘’Als honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing.’’
Het kan best lastig zijn om je leefstijl te veranderen. Met name eetgewoontes die je al jaren hebt, zijn lastig te veranderen. Daarom werken we in de Lazyfitgirl Methode met eetswitches. Zo hoef je niet heel anders te gaan eten maar maak je allerlei switches naar de betere voedzame keuzes. Ook ga je oefenen met leren luisteren naar je lichaam en intuïtief eten. Het is belangrijk om je kennis over voeding te vergroten. Dat doe je door labels te leren lezen. Ik help jou als voedingsdeskundige heel graag met een duidelijk stappenplan om gezonder te gaan eten, je fitter en energieker te voelen en een gezond gewicht te bereiken.
Wil je meer van mij leren? Download mijn gratis e-books!