Help, hoe lees ik etiketten in de supermarkt?
Anki | Laatste update: 13-10-2023
Anki | Laatste update: 13-10-2023
Je staat voor het vak ontbijtgranen in de supermarkt. De ene verpakking lijkt nog gezonder dan de andere. Je weet niet welke je moet kiezen. Je wil graag gezonder leven, je fit en energiek voelen en misschien wat kilo’s afvallen. Waar moet je dan op letten? Op koolhydraten, glutenvrij, of toch op vetten? Het lezen van een etiket kan erg lastig zijn en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan vooral verder, want in dit blog vertel ik je graag meer over etiketten lezen.
Mijn naam is Anki, voedingsdeskundige en eigenaar van de Lazyfitgirl Methode. Dagelijks ontvang ik vragen over hoe je een etiket moet lezen. Het is voor velen een lastige opgave en dat is niet zo gek. We worden namelijk flink misleid op verpakkingen. Fabrikanten doen er alles aan om jou te overtuigen een product te kopen. Met mooie woorden, plaatjes en claims willen ze zou laten geloven dat je een gezonde keuze maakt. Maar dat is vaak niet het geval. Aan veel producten wordt tegenwoordig onder andere suiker toegevoegd. Daarom is het zo belangrijk om zelf de regie te pakken en de verpakking om te draaien. Want in de voedingstabel en de ingrediëntenlijst vind je de informatie die jou wél alles vertelt over de inhoud en gezondheid van een product. Wanneer je leert etiketten lezen kun je in de basis gezondere keuzes gaan maken. Daardoor ontstaat er voldoende ruimte om daarnaast ook te genieten van wat jij het allerlekkerste vindt, een donut bijvoorbeeld.
Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je anders naar een etiket leert kijken in plaats van dat je alleen maar op je gezondheid let. Zo is 100% notenpasta heel gezond, maar eet je er te veel van dan ga je niet afvallen. Ook wil je om op een gezonde manier af te vallen meer volumevoeding gaan eten, met veel vezels en eiwitten. Op die manier hoef je geen honger te hebben tijdens het afvallen, waardoor je het ook vol kunt houden. Door mijn ervaring als voedingsdeskundige in het begeleiden van tieners met morbide obesitas weet ik precies waar je op moet letten bij het lezen van een etiket als afvallen je doel is.
Op verpakkingen vind je heel veel informatie. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de houdbaarheid, allergieën en de ingrediëntenlijst. Verder vind je de voedingswaarden terug in een tabel. Zo kun je meer te weten komen over calorieën, suikers, vetten, vezels en eiwitten.
Wat je ook terug kunt vinden is hoeveel zout een product bevat en welke vitamines erin zitten. Wanneer je gezonder wil eten is het belangrijk om te weten waar je per productgroep op moet letten. Zo wil je in ontbijtgranen kiezen voor de optie met de minste suikers en juist veel vezels. Maar in een zuivelspread wil je juist weer op vetten letten. Je kunt etiketten dan ook beter alleen binnen een productgroep met elkaar vergelijken. In de Lazyfitgirl Transformatie cursus leer ik jou niet alleen hoe je een etiket leest. Je ontvangt thuis ook een supermarktrichtlijnenkaart. Op die kaart vind je per productgroep een overzicht van waar je op wil letten. Ik maak het jou graag makkelijk!
Het is belangrijk om te weten dat verpakkingen worden ontworpen om jou te verleiden het product te kopen. Zo vind je vaak afbeeldingen van heerlijk fruit op de voorkant, maar dat betekent niet altijd dat er ook een grote hoeveelheid van in je product zit. Ook zie je vaak ‘zonder geraffineerde suiker’ staan. Vaak zit een product dan boordevol natuurlijke suiker, dat niet gezonder voor je is dan gewone witte suiker uit de suikerbiet.
In de voedingswaardetabel kun je de hoeveelheid suiker aflezen. Maar het is belangrijk om te achterhalen of dit suiker is die van nature in het product zit, of dat het is toegevoegd. Want met toegevoegde suikers wil je graag minderen. Niet alleen om af te vallen, maar ook voor je energielevel. Te veel suiker zorgt namelijk voor een suikerpiek met daarna vermoeidheid als gevolg. Te veel suiker verhoogt bovendien je risico op diabetes type 2, overgewicht en hart -en vaatziekten. In melk zit bijvoorbeeld altijd van nature suiker, lactose genaamd. Vind je in de ingrediëntenlijst geen suiker terug, dan weet je dat het product geen toegevoegde suikers bevat. Suiker kent vele schuilnamen, in mijn methode leg ik jou precies uit hoe je deze kunt herkennen.
Bron: Voedingscentrum
Naast investeren in het zelf leren etiketten lezen en begrijpen, is het ook interessant om je te verdiepen in eetswitchen. Dat betekent dat je een minder voedzaam product gaat switchen voor de voedzamere optie. Denk aan witte pasta voor volkoren. Of gehakt in je lasagne voor Tempé. En wat dacht je van volvette kaas voor de 30+ versie. Zo zijn er duizenden eetswitches die je kunt maken. In de Lazyfitgirl Methode geef ik ook uitleg over ingrediënten en hun voedingswaarden. Door het opdoen van de juist kennis rondom voedzamer eten maak je het jezelf veel makkelijker om gezond te eten. Door te eetswitchen kun jij afvallen zonder dieet en ben je niet duurder uit dan bij het volgen van een dieet. Bovendien blijf je ongeveer hetzelfde eten waardoor het niet voelt als volhouden. Lees meer over goedkoop en gezond eten!
De conclusie van deze blog is dat je de verpakking vooral moet omdraaien voor de belangrijkste informatie. En dat om goed etiketten te leren lezen het van belang is dat je basiskennis opdoet over verschillende ingrediënten. Investeer hierin en jij weet voortaan precies welke keuzes je wilt maken als je voor het schap staat!
Door het volgen van deze cursus maak jij de beste keuzes in de supermarkt en laat jij je niet meer misleiden!
Je leert door het volgen van deze cursus manieren om in de supermarkt bewuster te kiezen en voedingsproducten te begrijpen. De cursus, bestaande uit 6 videomodules, neemt je mee in het lezen van etiketten. Of deze informatie nu helemaal nieuw is, of als je al wat kennis hebt; Anki en diëtist Manon begeleiden je stap voor stap.
Koop 'Expert in labels lezen' hier!
Lees ook: