Een waas in je hoofd, keuzestress, lichamelijke klachten, impulsieve ‘moetjes’- dit zijn allemaal signalen van overprikkeling. De wereld gaat te snel en je weet even niet meer hoe je moet reageren. Herken je dat? Vooral als je extra gevoelig bent (ook wel hoogsensitief genoemd), is het belangrijk om te weten hoe je het beste kunt ontprikkelen. Als holistisch coach geef ik, Ella, je graag vijf tips.

Als je jezelf vaak overweldigd voelt door de wereld om je heen, ben je zeker niet alleen. Steeds meer mensen beginnen te beseffen hoe belangrijk het is om jezelf te laten ontprikkelen. Dit stelt je immers in staat om vanuit rust naar je leven en de wereld om je heen te kijken.

 

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling treedt op wanneer onze hersenen meer prikkels ontvangen dan ze kunnen verwerken. Voor hoogsensitieve mensen kan dit betekenen dat geluiden, lichten, geuren, en zelfs emoties (te) intens worden ervaren. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, irritatie, en uitputting. Het is belangrijk om te weten dat dit een normale reactie is: het is niet jouw schuld én er zijn manieren om ermee om te gaan.

 

Hoe voelt overprikkeling?

Overprikkeling kan zich op verschillende manieren manifesteren:

Fysiek: Hoofdpijn, vermoeidheid, en spierpijn.
Emotioneel: Gevoelens van angst, frustratie, en irritatie.
Cognitief: Moeite met concentratie en beslissingen nemen.
Zintuiglijk: Overgevoeligheid voor licht, geluid, geuren, en andere zintuiglijke prikkels.

overprikkeling door drukte

 

5 tips om te ontprikkelen

 

1. Verander je omgeving

Zorg ervoor dat je een plek hebt waar je je kunt terugtrekken. Dit kan een kamer in je huis zijn met gedempt licht, zachte kleuren, en minimalistische decoratie.

2. Gebruik hulpmiddelen

Oogkussentjes, oordopjes, of een oogmasker kunnen je helpen om je lichaam te ondersteunen bij het ontprikkelen. Oogkussentjes zie je vaak in meditatieruimtes: ze zijn een beetje zwaar en volledig verduisterend.

3. Adem in – adem uit

Het zal geen verrassing voor je zijn, maar ademhaling is een hele belangrijke factor voor hoe rustig je je voelt. Een bekende, aan te raden oefening is de 4-7-8 ademhaling: vooral het even vasthouden van de adem en langzaam uitademen zijn hierbij key.

ontprikkelen in de natuur

 

4. Verander je scherm

Beperk niet alleen je schermtijd, maar ook het blauwe licht dat je apparaten uitstralen. Een handige tip is om overdag de nachtmodus van je apparaten aan te zetten, waardoor je ook overdag zachter geel licht hebt.

5. De natuur is het beste medicijn

In de natuur zijn heeft een kalmerend effect op ons zenuwstelsel. Maak dagelijks tijd vrij om buiten te zijn, of het nu een wandeling in het park is of gewoon zitten in je tuin. De frisse lucht en het groene landschap helpen je geest te kalmeren en je zintuigen te verfrissen.

wandelen in de natuur

 

Lichaamsgericht leven

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, omdat je lichaam heel goed kan aangeven wat je nodig hebt. Het kan echter een uitdaging zijn om echt te luisteren. Neem daarom pauzes, ontdek welke ontprikkel-tips goed voor jou werken en geef jezelf de tijd. Onthoud dat zelfzorg een doorlopend proces is en dat het belangrijk is om geduldig en vriendelijk voor jezelf te zijn.

Ella van der Naalt – Ella Gaia
Holistisch en Lichaamsgericht Coach

ella gaia over overprikkeling