Pasta met witte saus
Recept voor een heerlijke voedzame pasta met witte saus
Bereidingstijd: 20 min
Ingrediënten
voor 4 a 5 personen
- volkoren spaghetti voor 4-5 personen (ca 350 gram)
- 125 gram magere (vegetarische) spekjes
- 1 ui
- 1 courgette met schil
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 of 3 handen verse spinazie
- 1 of 2 handen cherrytomaatjes
- Een halve puntpaprika
Saus:
- 200 gram zuivelspread light bieslook
- 1 groentenbouillon blokje + 100 ml kokend water
- scheutje citroensap
- peper en zout
Optioneel:
- geraspte 30+ kaas
- pijnboompitten
Bereiding
- Borstel eerst de campignons schoon en snijd ze in stukken.
- Was en snijd de overige groenten in stukken.
- Zet een wokpan op het vuur en giet er een beetje olie in. Bak vervolgens de magere spekblokjes aan.
- Voeg de ui en later de champignons, courgette en spinazie toe.
- Maak een sterke bouillon door 100 ml kokend water in een bakje te doen en het bouillonblokje toe te voegen. Mix even en zet apart.
- Kook ondertussen de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg de zuivelspread en de rest van de sausingrediënten aan de groenten toe.
- Roer goed door en laat de saus even pruttelen op een laag vuurtje. Te dik? Voeg een scheutje extra water toe.
- Top de saus af met de cherrytomaatjes en eventueel wat extra spinazie.
- Giet de pasta af. Serveer apart of doe alles bij elkaar.
- Voeg naar smaak nog wat peper & zout, basilicum, geraspte 30+ kaas en eventueel wat pijnboompitten toe.
Recept van: @noor_lzfit
Pasta met witte saus maken
Eerlijk is eerlijk, zelfgemaakte pastasaus is veel lekkerder dan kant-en-klare pastasaus uit de supermarkt. Ongeacht of het in een pakje, potje of zak zit. Het klinkt misschien als veel werk om de saus zelf saus te maken, maar dat valt reuze mee. Ik deel graag een recept met je waarmee je zelf binnen twintig minuten pasta met witte saus maakt. Witte saus? Jazeker. Wanneer je aan pasta denkt, denk je hoogstwaarschijnlijk als eerste aan pasta met traditionele, rode saus, zoals pasta bolognese. Maar witte saus is ook ontzettend lekker, vooral wanneer je lekker veel verse groenten gebruikt.
Vegetarische pasta met witte saus
Ben je vegetarisch? Laat de spekblokjes dan achterwege en voeg wat meer champignons toe. Je hoeft echt niet meteen vleesvervangers te kopen voor dit gerecht. Champignons vullen namelijk hartstikke goed en bevatten genoeg voedingsstoffen, waardoor je een stukje vlees echt niet zal missen.
Variatietips
- Vervang de helft van de ui door rode ui of bosui.
- Voeg extra kruiden, zoals verse basilicum, bieslook, knoflook of oregano toe.
- Gebruik (vegetarische) kip in plaats van magere spekjes.
Kant-en-klare pasta's en pastasauzen
Heb je toch even geen tijd (of zin) om zelf pastasaus te maken? Dan heb ik een paar suggesties voor je. Deze vind je onder Eetswitch 4: Groenten & eiwitten. Scroll naar beneden en ontdek diverse lekkere pastasauzen en pasta's gemaakt van groenten en of peulvruchten. Liever volkoren of verse pasta? Kijk dan bij Eetswitch 1: Volkoren.
Meer pastagerechten
Ben je op zoek naar andere gezonde én lekkere pastagerechten? Naast dit recept voor pasta met witte saus hebben nog een aantal andere heerlijke recepten voor je. Bovendien vind je nog veel meer recepten in het boek 'De Eetswitch'.