Granola
Recept voor granola met fruit
Ingrediënten
voor 1 persoon
- 75 gram in stukjes gesneden ongezouten noten
- 100 gram havermout (Extra lekker is een mix van 50 gram fijne havermout en 50 gram grove havermout)
- 20 ml honingvervanger
- 2 theelepels kaneel
- Het eiwit van 1 ei
- Optioneel: een scheutje vanille aroma
Bereiding
Granola maken
Wist je dat zelf granola maken supermakkelijk is? Het is bovendien een stuk gezonder én lekkerder dan kant en klare granola uit de supermarkt. Daarnaast kun je allerlei toppings gebruiken voor jouw zelfgemaakte granola, waardoor je eindeloos kunt variëren. Waar wacht je dus nog op? Wij delen hieronder ons favoriete granola recept met je, waarmee je direct aan de slag kunt.
1. Verwarm een oven voor op 170 graden (heteluchtoven) en bekleed de bakplaat met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten in een mengkom bij elkaar. Begin bij de droge ingrediënten en voeg de honingvervanger en het eiwit als laatste toe.
3. Roer alles door elkaar en verspreid het uit over de bakplaat met bakpapier. Druk het even aan en stop het 20 minuten in de oven.
4. Na afkoeling kan de topping eroverheen.
Recept door: @noor_lzfit
Granola topping
Op zoek naar heerlijke toppings voor jouw zelfgemaakte granola? Wij zetten hieronder een aantal van onze favorieten op een rijtje:
- Stukjes pure chocolade (zo hoog mogelijk qua % cacao)
- Geraspte kokos
- Geschaafde amandelen (evt even kort roosteren van tevoren)
- Boekweit of gepofte tarwe
- Cranberry's
- Noten en zaden
- Gedroogd fruit
- Vers fruit
Granola maken variaties
Je kunt eindeloos variëren met granola. Wil je eens een keer wat anders proberen? Probeer dan een van onze onderstaande tips:
- Naast noten kun je ook ook pompoen- of zonnebloempitten meebakken.
- Of roer eens een schep cacao door de granola voordat het de oven in gaat.
- Je kunt ook minder honingvervanger gebruiken en in plaats daarvan een andere smaakmaker toevoegen, zoals meer vanille-aroma of het sap van een halve mandarijn.
- Je kunt de granola ook zonder eiwit maken. Het eiwit maakt de granola lekker krokant, maar je kunt het ook prima zonder maken.
Granola bewaren
Wil je jouw granola bewaren, zodat je er later ook nog van kunt smullen? Laat de granola dan goed afkoelen. Daarna kun je deze bewaren in een afgesloten pot of bak. Door dit te doen, kun je jouw zelfgemaakte granola zo'n 2 tot 3 weken bewaren.
Meer granola recepten
Nog meer variatie? Dat kan! We hebben namelijk nog meer recepten voor je waarmee je heerlijke granola kunt maken.
- Citroen maanzaad granola
- Granola bakjes met vers fruit en kwark
- Bodemloze kwarktaart met chia jam en verse granola
Kant en klare granola
Heb je geen tijd om zelf granola te maken? In Eetswitch 1 deel ik met je waar jij kant en klare granola kunt vinden.