Speculaastaart met appel en cranberry's
Een heerlijk recept om op tafel te zetten met de feestdagen zoals kerst of Sinterklaas
Ingrediënten
4 personen
Benodigdheden:
- Taartvorm van ca 15 cm
- Steelpan & koekenpan
- Bakje water
Bodem:
- 70 g havermeel
- 15 g amandelmeel
- 3 tl speculaaskruiden
- 1 tl kaneelkruiden
- 10 g suikervervanger
- 1 tl bakpoeder
- 10 ml zonnebloemolie
- 1 ei (M)
Fruit- en kwarklaag:
- 250 ml magere vanille kwark
- 100 ml magere yoghurt
- 20 g whey vanille
- 3 gelatineblaadjes
- 1 appel, geschild en in stukjes gesneden
- 1 tl kaneel & (optioneel) 1 tl suikervervanger
- Handje diepvries cranberry's, gehalveerd
Bereiding
- Verwarm een heteluchtoven voor op 160 graden.
- Mix alle ingrediënten voor de bodem door elkaar.
- Leg een stuk bakpapier over de bodem van de springvorm. Zet daarna de rand er weer op.
- Verdeel ongeveer 2/3de van het bodembeslag over de bodem van de springvorm en kneed een bal van het overgebleven gedeelte.
- Plaats de bal op een bakpapiertje en zet dit samen met de springvorm 10 - 12 min in de oven.
- Roer ondertussen de kwark, yoghurt en eiwitpoeder door elkaar.
- Meng de stukjes appel met het kaneel. Bak dit kort aan in een koekenpan. Voeg 2-3 el water toe. Laat even sudderen. Meng dit met de cranberry's en de suikervervanger en verdeel dit over de bodem van de taart.
- Week de 3 gelatineblaadjes (5 min) in een bakje met water.
- Doe 4 el water in de steelpan. Zet op een laag vuurtje.
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en doe ze één voor één in de steelpan. Zet het vuur uit en roer met een garde tot je een egaal hebt.
- Voeg 1 el van het kwarkmengsel aan de gelatine toe. Roer opnieuw tot er weer een egaal mengsel ontstaat.
Doe dit nog één keer met 1 el kwark. Op deze manier maak je het temperatuurverschil iets minder groot.
Doe de gelatine bij het kwark mengsel. Roer door. - Giet de kwarkvulling over de bodem en zet de taart voor ten minste 1,5 uur in de koelkast. Bewaar de bal deeg even in een afgesloten bakje.
- Verkruimel het overgebleven deeg over de taart en decoreer met extra fruit.
Recept door: @noor_lzfit