Je doet álles volgens het boekje: gezond eten, trouw naar de sportschool en zelfs die extra stappen per dag meepakken. Maar toch blijf je op hetzelfde punt hangen, terwijl je eigenlijk resultaten verwacht. Herkenbaar? Misschien ligt het niet aan je dieet of je workout routine, maar aan een stille saboteur: cortisol. Yep, dit stresshormoon kan een behoorlijke spelbreker zijn in jouw afvalreis. Tijd om cortisol eens onder de loep te nemen en te ontdekken hoe het jouw lichaam (en gewicht) beïnvloedt.

Wat is cortisol eigenlijk? 

Cortisol is een hormoon dat vrijkomt zodra je lichaam stress ervaart. In tijden van spanning zorgt het ervoor dat je direct klaarstaat om te vechten of te vluchten door energie vrij te maken in de vorm van suiker (glucose). Klinkt top, toch? Nou, niet als die stress voortkomt uit dagelijkse dingen zoals deadlines, files of sociale druk. En als dat stressniveau hoog blijft, blijf je dus ook die cortisol aanmaken.

Hoe saboteert cortisol jouw afvalpogingen? 

Helaas heeft cortisol een paar trucjes in petto die niet bepaald helpen bij je doelen. Here’s how:

 

1. Buikvet, altijd dat buikvet  

Hoge cortisolniveaus kunnen ervoor zorgen dat je lichaam vet opslaat, met name rond je buik. En we weten allemaal dat dit type vet niet alleen hardnekkig is, maar ook ongezond.  

2. Hunkeren naar comfortfood 

Stress = trek. Maar niet in gezonde snacks zoals wortels of een appel. Nee, cortisol stuurt je hersenen rechtstreeks richting die zak chips of een flinke reep chocola. Oeps! Gelukkig kun je je eigen versies van comfort food leren maken! Bekijk hier alle Lazyfitgirl recepten. 

lazyfitgirl bonenburger

 

3. Slechte nachtrust = slechte keuzes  

Stress kan je slaapritme volledig verstoren. Minder slaap betekent minder energie en laat je nou net de volgende dag eerder grijpen naar snelle, ongezonde snacks. Bovendien verstoren slaaptekort en cortisol ook de hormonen die je honger en verzadiging reguleren. Resultaat? Je hebt vaker trek en voelt minder snel dat je vol zit.

4. Vertraagde stofwisseling 

Je metabolisme krijgt ook een knauw van dat hoge cortisolniveau. Het gaat langzamer werken, waardoor je minder calorieën verbrandt en afvallen nog lastiger wordt.

cortisol beperken

 

Zo houd je je cortisol in toom 

Oke, je weet nu dat cortisol je afvalpogingen flink kan dwarsbomen. Maar wat kun je ertegen doen? Gelukkig zijn er genoeg manieren om je cortisolniveau te verlagen en je lichaam weer in balans te brengen. Dit zijn een paar simpele, maar doeltreffende tips:

 

1. Slaap als een roosje 

Rust is essentieel. Zorg dat je elke nacht 7 tot 9 uur slaap pakt en ontwikkel een ontspannen bedtijdroutine. Geen schermen meer in bed dus!

2. Maak ontspanning prioriteit 

Ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zó belangrijk. Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of een lekker boek kunnen je helpen je cortisol te verlagen.

3. Eet regelmatig en gezond 

Vergeet die crashdiëten. Eet regelmatig en houd je bloedsuikerspiegel stabiel met gezonde voeding zoals vette vis, noten en veel groenten. Vermijd snelle suikers – die helpen je cortisol echt niet de deur uit. Je suikerverslaving aanpakken doe je met de Lazyfitgirl Methode! 

cortisol verminderen gezond eten

 

4. Beweeg verstandig

Sporten is goed, maar té intensief trainen kan je cortisolniveau juist verhogen. Wissel intensieve trainingen af met rustgevende activiteiten zoals wandelen of een yoga sessie. Zo blijf je in balans.

cortisol vermideren yoga

 

5. Zoek steun 

Praat over je stress. Of het nu met vrienden, familie of een coach is – sociale steun kan wonderen doen om je stressniveau (en dus je cortisol) te verlagen.


Ready voor de next step? Maak cortisol je beste vriend(in). Worstel je met stress en heb je het gevoel dat cortisol je progressie saboteert? De Transformatie cursus van Lazyfitgirl Methode helpt je niet alleen om stress aan te pakken, maar ook om op een gezonde, blijvende manier af te vallen. Geen quick fixes of strenge diëten, maar een langetermijnvisie met balans en ontspanning voorop. Deze cursus leert je hoe je intuïtief eet, zonder dieetstress. Met behulp van simpele stappen creëer je een leefstijl die niet alleen werkt voor vandaag, maar ook voor morgen.

Waar wacht je nog op? Ontdek de Lazyfitgirl Methode en begin vandaag nog met jouw transformatie