Wat te doen tegen cravings of snaaibuien?
Anki Willemsen | Laatste update: 14-06-2023
Anki Willemsen | Laatste update: 14-06-2023
De drang om te snaaien of te snacken kan zo sterk zijn dat je het niet meer kunt tegenhouden. Komt je dit bekend voor? Hoe ga je om met cravings? In dit artikel 'wat te doen tegen cravings of snaaibuien?' geef ik je mijn Lazyfitgirl tips.
Wil jij direct aan de slag? Start dan jouw Transformatie naar Lazyfitgirl en ik leer jou hoe je succesvol gaat afvallen zonder dieet. In deze cursus ga je aan de slag met een combinatie van succesvolle strategieën. Hierdoor kun jij het snaaien op een liefdevolle manier afbouwen.
Afvallen gaat nooit in een rechte lijn. Een grote uitdaging die veel mensen tegenkomen zijn cravings naar producten die niet zo voedzaam zijn. Met veel suiker en of vet. Denk aan die reep chocola, borrelplank of zak chips. Juist in de avonden en weekenden hebben we last van snaaidrang. Wat ik jou wil uitleggen, is dat de werkelijke oorzaak van deze drang tussen je oren ligt. En het mooie is... alles tussen je oren kun je trainen en herprogrammeren.
Dagelijks hebben we meer dan 60.000 gedachten, velen gaan onbewust. Wat er vaak gebeurt, is dat we (onbewust) dieetgedachten hebben vooraf aan de cravings. Gedachten als 'ik mag geen chocolade' en 'ik heb al teveel calorieën gegeten vandaag', of 'ik mag na 20:00 uur niks meer eten' of 'als ik dat eet, dan val ik nooit af'.
We proberen vaak de cravings te negeren. We willen controle voelen over de gedachten en gevoelens die ons tegenwerken om je aan je dieetplan te houden. Zodat je op die manier je gezonde plannen langer vol kunt houden. Strategieën hiervoor zijn bijvoorbeeld afleiding zoeken of dieetgedachten om jezelf tegen te houden om maar niet toe te geven.
Deze strategieën werken juist averechts. Hoe harder jij roept dat je iets niet mag van jezelf, hoe meer spanning je opbouwt. Je plaatst voeding in een verboden hoek waardoor de verleiding alleen maar toeneemt. We hebben namelijk allemaal dat kind in onszelf die juist wil wat jij jezelf ontzegt.
Dacht je er al aan? Mensen die last hebben van cravings krijgen vaak ook last van baalgevoelens, frustratie, schuldgevoelens en negatieve gedachten. Denk aan gedachten als 'zie je wel, ik kan het niet' of 'bah, wat ben ik toch zwak'. Deze gedachten zijn vaak geconditioneerd. Je speelt ze al jaren af in je hoofd.
Daarnaast leven we in een obese environment waarin wij 24/7 aan eetprikkels en verleidingen worden blootgesteld. Dit maakt het nog moeilijker om niet steeds aan eten te denken. Is er geen eten is de buurt? Dan hoor je er wel over op de radio, of zie je reclames op tv of online.
In de Transformatie Cursus leer ik jou hoe je door positief affirmeren anders kunt gaan kijken naar je eigen gedrag, zonder te oordelen. Daarnaast werk je met de hongerschaal en ga je aan de slag met het trainen van gezonde gewoontes en het zetten van haalbare doelen. Daardoor kun je snaaibuien en overeten gaan afbouwen en zal je merken dat je nieuw gedrag veel makkelijker kunt gaan trainen en volhouden. Je leert intuïtief te eten en weer te luisteren naar je lichaam.
In deze blog beschrijf ik een oefening om oordeelvrij te leren kijken naar jezelf.
Ook interessant: