Tegenwoordig zijn er meerdere medicijnen beschikbaar die mensen met obesitas kunnen helpen gewicht te verliezen. Maar hoe bepaal je welk medicijn bij jouw situatie past? Als voormalig obesitas coach leg ik, Anki Willemsen, het jou uit!

anki willemsen afvallen met medicatie

Ieder medicijn heeft een unieke werking, effecten en bijwerkingen. Hieronder bespreek ik de meest voorgeschreven medicijnen tegen obesitas. Het is belangrijk om samen met je arts te bekijken welke optie het beste bij jou aansluit.

Heb jij geen obesitas? Dan is medicatie niet toegestaan en is het ook veel zinvoller om je eetpatroon aan te pakken en om drastisch te minderen in suikers en vetten. Daarnaast moet je juist meer vezels en eiwitten eten. Op die manier creëer je voor jezelf hetzelfde effect van medicatie, namelijk meer verzadiging en minder cravings naar suiker en vetten. Je kunt zelf je eetlust en hormonen in balans brengen en dat doe je door te eetswitchen naar voedzamere keuzes. Al duizenden vrouwen vielen succesvol af door het volgen van mijn Leefstijl Transformatie Cursus.

 

Orlistat (Xenical/Alli): Blokkeert vetopname

Orlistat is een veelgebruikte medicatie bij obesitas die de opname van vet in de darmen vermindert, waardoor je lichaam minder calorieën uit vetten binnenkrijgt.

Voor wie?

Dit medicijn wordt vaak aanbevolen voor mensen met een BMI van 30 of hoger, of voor mensen met een BMI vanaf 28 die tevens last hebben van aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes type 2.

Mogelijke bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen onder meer maagklachten, hoofdpijn en soms griepachtige klachten omvatten. In enkele gevallen kunnen ook gebitsproblemen optreden.

 

Liraglutide (Saxenda): Vermindert eetlust

Oorspronkelijk ontwikkeld als medicijn voor diabetes type 2, heeft liraglutide ook een effect op gewichtsverlies. Het vermindert de eetlust en verhoogt het verzadigingsgevoel, wat kan helpen bij het beheersen van calorie-inname.

Voor wie?

Dit medicijn is vooral geschikt voor mensen die moeite hebben om hun eetlust onder controle te houden. Het wordt meestal voorgeschreven aan mensen met een BMI van 30 of hoger, of een BMI van 27 met bijkomende gezondheidsrisico’s.

Mogelijke bijwerkingen

Veel voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten zoals misselijkheid en soms braken. Andere klachten, zoals hoofdpijn, wazig zicht, een lage bloedsuikerspiegel en een droge mond, komen minder vaak voor.

Lazyfitgirl Methode obesitas medicatie

Lees het verhaal van Krista die 50 kilo afviel met de combinatie van Saxendra en de Lazyfitgirl Methode

 

Phentermine/Topiramaat (Qsymia): De combinatiebehandeling

Qsymia combineert phentermine, een eetlustremmend middel, met topiramaat, dat oorspronkelijk voor epilepsie werd ingezet. Deze combinatie zorgt niet alleen voor verminderde eetlust, maar kan ook de stofwisseling een boost geven.

Voor wie?

Qsymia is doorgaans bedoeld voor mensen met een BMI van 30 of hoger, of voor mensen met een BMI van 27 in combinatie met andere gezondheidsklachten.

Mogelijke bijwerkingen

Dit medicijn kan bijwerkingen geven, waaronder tintelingen in handen en voeten, duizeligheid, hartkloppingen, een veranderde smaakbeleving, slaapproblemen en verstopping. Het kan daarnaast stemmingswisselingen veroorzaken en is minder geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor stemmingstoornissen.

 

Rybelsus: de nieuwste tabletoptie

Rybelsus is een nieuw medicijn in tabletvorm en daarmee een alternatief voor vergelijkbare medicijnen die via injectie worden toegediend, zoals Ozempic. 
Het vermindert de eetlust en kan daardoor bijdragen aan gewichtsverlies.

Voor wie?

Rybelsus is vooral geschikt voor mensen die de voorkeur geven aan een tablet boven een injectie. Het wordt vaak gebruikt door mensen met obesitas en diabetes type 2, of mensen die zonder succes hun eetlust hebben geprobeerd te beheersen met dieet en beweging.

Mogelijke bijwerkingen

Veelvoorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, verstopping of diarree, hoofdpijn en vermoeidheid. Minder vaak kunnen klachten zoals galstenen, wazig zicht, haaruitval, duizeligheid, een veranderde smaak en huiduitslag optreden.

obesitasmedicatie ozempic of saxendra

 

Ozempic: ondersteuning bij gewichtsverlies

Ozempic, oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetes type 2, wordt steeds vaker gebruikt om gewichtsverlies te ondersteunen. Het actieve ingrediënt, semaglutide, vermindert de eetlust en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder geneigd bent om te veel te eten.

Voor wie?

Ozempic wordt vaak aanbevolen voor mensen met een BMI vanaf 30, of vanaf 27 bij bijkomende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk. Het is geschikt voor mensen met obesitas of diabetes type 2, wanneer leefstijlaanpassingen alleen niet voldoende zijn.

Bijwerkingen

Bijwerkingen zijn onder andere misselijkheid, buikpijn en soms diarree, vooral in de beginperiode. Bespreek met je arts of Ozempic voor jou geschikt is, en wees alert op eventuele klachten die blijven aanhouden.

Belangrijk

Ozempic kan effectief zijn bij gewichtsverlies, maar werkt het best als onderdeel van een bredere aanpak met gezonde voeding, beweging en leefstijlveranderingen.

 

Hoe kies je het juiste medicijn?

Het bepalen van de juiste medicatie hangt af van meerdere factoren, waaronder je algemene gezondheid, je doelen op het gebied van gewichtsverlies en eerdere behandelervaringen. Samen met je arts kun je de voordelen en nadelen van elk medicijn afwegen om zo tot de beste keuze te komen. Op deze manier kan er een persoonlijk plan worden opgesteld dat aansluit bij jouw gezondheid, wensen, doelen en leefstijl.

 

Conclusie: Gewichtsverlies op maat

Medicatie voor obesitas kan een waardevolle aanvulling zijn in het proces van gewichtsverlies, mits je kiest voor een medicijn dat past bij jouw persoonlijke situatie. Door samen met je arts naar je specifieke omstandigheden en doelen te kijken, kun je een goed onderbouwde keuze maken die je ondersteunt bij gezond en blijvend gewichtsverlies. Vergeet niet dat medicatie slechts een onderdeel is van een bredere aanpak waarbij het veranderen van je leefstijl de eerste stap vormt.

Wil je eerst werken aan je leefstijl voordat je medicatie overweegt? Bekijk dan mijn Leefstijl Transformatie Cursus voor de eerste stappen op weg naar gewichtsverlies, nog vóór eventuele medicatie.

Ook interessant: