Je hebt er misschien al wel eens van gehoord. Intermittent fastig, ook wel IF genoemd, is een populaire manier om af te vallen. Het houdt in dat je binnen een bepaald tijdbestek eet. Rondom deze ''eeturen'' las je uren in waarin je niet eet en dus vast.
Wat is intermittent fasting?
Er zijn verschillende varianten van intermittent fasting. De meest bekende is om zo'n 14 tot 16 uur te vasten. Je eet dan bijvoorbeeld alleen tussen 12:00 en 20:00. Het voordeel is dat je in een kortere tijd minder eetmomenten hebt en dus automatisch minder tussendoortjes zult eten. Je slaat dus geen hoofdmaaltijden over. Er zit een kortere tijd tussen je hoofdmaaltijden waardoor je verzadigd bent tot je weer gaat eten. Voor sommigen mensen werkt dit goed, ze overeten minder en vallen af.
Voorbeeld intermittent fasting schema voor afvallen
Op een normale dag, wanneer je niet aan intermittent fasting doet, heb je al snel zes eetmomenten. Je staat 's ochtends op en ontbijt ergens tussen 7.00 en 8.00 uur. Vervolgens neem je rond een uur of 10 een tussendoortje, waarna om 12.00 uur je lunchpauze begint. Om 15.00 neem je weer een snack, rond 18.00 uur staat het avondeten klaar en wanneer je op de bank voor de televisie zit, is het heel verleidelijk om een zakje chips open te trekken. Bij intermittent fasting zorg je voor minder eetmomenten op de dag. Je hebt bijvoorbeeld tussen 12.00 uur en 13.00 uur je eerste maaltijd, je tweede maaltijd tussen 15.00 uur en 16.00 uur en je derde maaltijd tussen 18.00 en 19.00 uur.
De voordelen van intermittent fasting
Er lopen veel onderzoeken naar de positieve effecten die intermittent fasting zou kunnen hebben op je lichaam en gezondheid. Bijvoorbeeld meer rust voor je maag, darmen en meer energie. Er wordt beweerd dat je eten beter verteerd wordt, omdat er niet constant voeding in je lijf is. In de oertijd was er tenslotte ook niet altijd eten voorhanden. Maar deze effecten zijn nog niet wetenschappelijk onderbouwd.
Dat je moet ontbijten om je ''verbranding aan te zetten'' is trouwens een fabeltje. Ook heeft je lijf genoeg reserves om te functioneren zonder ontbijt als je binnen een tijdbestek 24 uur maar voldoende en voedzaam eet.
De nadelen van intermittent fasting
Er zitten ook nadelen aan intermittent fasting. Wanneer je een grote eetlust hebt, is het erg moeilijk om pas om 12:00 te mogen ontbijten van jezelf. Dit zou kunnen leiden tot een vreetbui of zelfs een eetstoornis. Je bouwt zo'n enorme trek op dat voedzaam en gezond eten niet meer lukt. En je juist naar suiker en vet grijpt vanuit deze snaaidrang, net zoals bij een streng dieet. Lang vasten zou ook kunnen leiden tot een futloos gevoel, waardoor je minder lichamelijk actief bent en je minder zal verbranden op een dag. Jezelf een regel opleggen dat je niet mag eten van jezelf kan er juist voor zorgen dat je alleen nog maar gaat denken aan eten en je geen gezonde relatie met eten krijgt. Ik wil juist dat je een gezonde balans creëert waarin je kunt afvallen zonder dieet. Dus heb je nog trek in de avond, eet dan vooral iets voedzaams. Dat zet niet extra aan (weer een fabeltje!) Verder is het belangrijk dat je voedzaam eten eerst onder de knie krijgt, want anders kun je tekorten krijgen. Zo zijn er nog veel meer nadelen die mij ervan hebben overtuigd dat intermittent fasting niet de manier is om af te vallen. Maar er is wél een variant die ik je aanbeveel: intuitieve intermittent fasting.
Afvallen met Intuitieve Intermittent Fasting
Intuitieve intermittent fasting, oftewel IIF, is een door mij ontwikkelde term. Dit houdt simpelweg in dat je pas ontbijt wanneer je écht trek krijgt. Je legt jezelf niets op. Geen regels. Je vraagt jezelf in de ochtend af: heb ik al trek in mijn voedzame ontbijt of wacht ik nog even? Luisteren naar je lichaam, eten op gevoel en intuïtie. En dus niet uit gewoonte eten, omdat het nu eenmaal 8.30 uur is. Ik ontbijt meestal in mijn eerste pauze rond 10.00 uur. Dan eet ik een grote voedzame portie, zodat ik verzadigd ben tot de lunch. Heb ik eerder trek, dan eet ik gewoon eerder. Ik heb dus géén regeltje met mijzelf. Intuitieve intermittent fasting kan een mooie manier zijn om beter naar je lijf je gaan luisteren. In de avond eet ik voedzaam en een grote portie, zodat ik meestal verzadigd ben tot de volgende dag. Ga je bijvoorbeeld uit eten en zit je pas rond 21.00 uur aan je dessert? Luister naar je lichaam en ontbijt pas wanneer je trek krijgt. Heb je om 17.00 uur gegeten en daarna flink gesport? Dan vraagt je lijf al eerder om voeding. Misschien wil je dan nog een bakje kwark in de avond eten. Wanneer je intuitieve intermittent fasting probeert, is het extra belangrijk om voedzaam te eten, ook ga je niet perse veel minder eten. Hoe meer je uit de dieetmodus komt hoe makkelijker intuïtief eten zal worden en hoe makkelijker je uiteindelijk gaat afvallen.
Intuïtief eten
Je voeding loggen in een app wordt steeds populairder. Je weet bijvoorbeeld beter hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën bepaalde producten bevatten. Maar het kan ook doorslaan in een obsessie en juist zorgen voor eetbuien of overeten. Met mijn richtlijnen eet je 80% alleen nog maar voedzame producten en hoef je niets meer bij te houden, wat een rust! Als jij direct aan de slag wilt met 10 principes die helpen om succesvol af te vallen door Intuïtief te eten, kijk dan mijn webinar vol concrete stappen en learnings die direct toepasbaar zijn.
Breken met eetregels
De voedingsregels die je jezelf oplegt bij strikt eten hebben namelijk een emotioneel en mentaal effect. De gedragswetenschap heeft daar veel onderzoek naar gedaan, en het is precies de reden waarom elk eetschema; hoe perfect ook voor jou; uiteindelijk nooit een leefstijl kan worden. Mensen die heel strikt denken en in de dieetmodus zitten hebben een verhoogde kans om een verstoorde relatie te ontwikkelen met eten. Maar ook met hun lichaam. Het is een vorm van controle die je proces steeds weer saboteert. Je hoeft niet bang te zijn om bij intuïtief eten met de Lazyfitgirl Methode teveel te nemen want je hebt richtlijnen om te volgen.
Wil jij je verder verdiepen in intuïtief eten? Dan kan ik je aanraden om de Transformatie Cursus te volgen. Daar leg ik jou de 10 principes uit van intuïtief eten en help ik jou om concrete stappen hiermee aan de slag te gaan!
Ook interessant: