Hoe gezond zijn volkorenproducten? En hoe helpen ze bij succesvol afvallen?
Sonja Lambertha Visch | Laatste update: 08-12-2022
Sonja Lambertha Visch | Laatste update: 08-12-2022
Volkorengranen zijn gezond. Wist je dat volkorenbrood alleen maar zo genoemd mag worden als het uit 100% volkoren tarwemeel bestaat? Ja, daar is een wetgeving voor. Dit geldt echter alleen voor brood en niet voor andere volkorenproducten. Dat kan dus behoorlijk verwarrend zijn. Wat is volkoren en wat maakt het zo gezond?
Volkorenmeel wordt gemaakt van de hele graankorrel. Deze bestaat uit een kiem, zemel en meelkern. Volkorenproducten bevatten de zemel en kiem waar alle ‘good stuff’ in zit. Dit zijn voedingstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer (mineralen) en B-vitamines. Als je elke dag genoeg vezels binnenkrijgt, loop je minder risico op verschillende soorten ziekten. Vezels verlagen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker. Vezels van volkorenproducten resulteren ook in andere gezondheidsvoordelen. Ze geven je een verzadigd (vol) gevoel en zorgen voor een betere stoelgang.
Door te eetswitchen naar voedzame volkorenproducten zet je een mooie eerste stap om te gaan afvallen. Er zijn al duizenden Lazyfitgirls vele kilo’s en centimeters kwijt door deze Eetswitch te maken en elke dag te genieten van volkoren. Naast brood eten ze ook wraps, pita’s, rijst, crackers en zelfs pizza. Allemaal gewoon in de supermarkt te koop.
Witte graanproducten daarentegen bestaan voornamelijk uit bloem. Als er bloem wordt gemaakt, wordt de buitenste laag (de zemel en de kiem) verwijderd. Deze wordt gemalen waardoor er bloem overblijft. De zemel en kiem onderscheiden volkorenproducten dus van witte graanproducten. Kies dus voor volkoren; het is gezonder dan witbrood of reguliere pasta of pastavervangers. De zemel en de kiem zijn namelijk het gezondst. Bloem bevat dus weinig voedingswaarden. Er is echter een uitzondering: Bloem die je vindt in pasta of rijst op basis van erwten, linzen en soja.
In de schappen van de supermarkt liggen heel veel volkorenproducten. Voorbeelden van volkorenproducten zijn: volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorencouscous en bulgur. Deze producten lijken gezonder omdat ze donkerder van kleur zijn of het label volkoren hebben, maar is dit daadwerkelijk zo? Zoals eerder vermeld hoeven volgens de wetgeving alleen broodproducten uit 100% volkorenmeel te bestaan. Bruinbrood is dus eigenlijk gekleurd witbrood en meergranen is een mix van verschillende granen en kleurstoffen. Ook is de kans groot dat 'volkorenrepen' maar 20% volkorenmeel bevatten, samen met veel bloem, suikers en vetten. Zo zijn er ook volkoren crackers die vooral uit bloem en veel toegevoegde suiker bestaan.
Naast het feit dat volkorenproducten dus niet altijd ‘echt volkoren’ zijn, staan er ook nog eens voedingsclaims op de producten. Het gaat om de claims ‘bron van vezels’ en ’rijk aan vezels’. Wettelijk mag een fabrikant de claim ‘bron van vezels’ alleen op de verpakking zetten als het product minimaal 3 gram vezels per 100 gram bevat. De claim ‘rijk aan vezels’ mag alleen op een verpakking worden gezet wanneer het product 6 gram vezels per 100 vezels bevat. Deze wetten zorgen ervoor dat fabrikanten meer vezels aan hun producten toevoegen. Hierdoor krijgen consumenten het gevoel dat ze een gezondere keuze maken, terwijl dit niet altijd het geval is. Er wordt vaak suiker of vet toegevoegd. De consument consumeert namelijk niet altijd 100 gram van het product. Dit betekent dat porties van sommige producten dus helemaal niet zoveel vezels bevatten. Daarom is het zo belangrijk om labels te leren lezen en interpreteren, want er zijn veel volkoren producten die wel degelijk een veel voedzamere keuze zijn dan de 'witte' versie.
Er zijn mensen die denken dat brood een dikmaker is. Bijvoorbeeld omdat het van graan wordt gemaakt en er dus veel koolhydraten in zitten. Brood heeft juist de perfecte eigenschappen om overgewicht te helpen voorkomen. Brood bevat namelijk voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat. Volkoren brood bevat langzame koolhydraten die er juIst voor zorgen dat je lang verzadigd blijft en dit helpt dus juist bij het afvallen!
Een voorbeeld kan zijn pitabrood. Per 100 gram bevatten de volkorenpitabroodjes 8,7 gram vezels, dit ten opzichte van de witte variant die 3 gram vezels bevat per 100 gram. Door de switch te maken van wit naar volkoren zal je meer verzadiging ervaren. Een keer wat anders proberen? Dan kan je ook kiezen voor pasta op basis van peulvruchten. Deze pastasoorten bevatten naast vezels ook nog eens heel wat eiwitten die het verzadigingsgevoel ook ondersteunen.
Door de Lazyfitgirl Methode te volgen kun jij leren waar je allemaal op moet letten wanneer je een label leest, en kun jij de meest voedzame volkorenproducten eruit kiezen en eetswitches maken. Daarnaast leer je uiteraard wat je allemaal op je boterham of ander volkorenproduct kunt eten om succesvol af te vallen.
Wil je beginnen met eetswitchen en vaker volkoren producten eten? Lazyfitgirl heeft een hoop volkoren recepten, waarmee je direct aan de slag kunt! Hieronder categoriseren we ze voor je, zodat je voor ieder moment op de dag een passend recept kunt vinden.
Door Sonja Lambertha Visch, diëtiste i.o. verbonden aan de Lazyfitgirl Academy.
Ook interessant: